Serum in different colours
Beauty,  Hudpleje

Serum

Det er nemt at forklare, hvorfor man skal vælge dagcreme efter sin hudtype. Ligesom det er nemt at komme med gode grunde til, hvorfor man bør vælge at bruge nogle andre produkter om natten. Det bliver straks sværere at forklare, hvorfor man skal bruge en serum. Først er der tre skrøner om serum, som hurtigt kan aflives!

  • Du kan ikke leve uden serum i din hudpleje – selvfølgelig kan du det. Serum er en tilføjelse, som giver noget ekstra. Man kan sagtens have effektiv hudpleje uden serum.
  • Intet serum kan ikke stå alene – måske ikke før i tiden, men nu er det en anden snak.
  • Serum er bare et ekstra produkt, som skal få dig til at bruge flere penge. Dette er kun sandt, hvis man lader sig overtale til at købe et produkt, som man ikke har behov for eller som ikke gavner ens hud.

Et serum skal tilføje din hudpleje noget ekstra. Man bruger et serum for at tilføje sin dag- eller natcreme ekstra evner eller til at styrke de evner, de allerede har. Hvis du for eksempel har en dag- eller natcreme du er glad for, men du gerne vil have noget ekstra fugt eller sætte ekstra ind over for fine linjer eller beroligende ingredienser, så kan du vælge en serum som gør netop det. Fordi et serum er et separat produkt, kan man skrue op og ned for det.

Betegnelsen “serum” dækker over flere forskellige ting:

  • Serum – et tyndtflydende produkt med høj koncentration af aktive ingredienser.
  • Olie – er olie, men en olie behøver ikke kun give fedt. Den kan også holde på ustabile faktorer, som fx A-vitamin.
  • Peeling – tyndtflydende produkt, som indeholder en form for syre, der peeler hudens overflade.
  • Booster – et nyere produkt. Den kan langt hen ad vejen det samme som en serum, men den skal blandes i dagcremen og ikke smøres direkte på huden.

Det der adskiller serum fra creme er især konsistensen. Serum er tyndere og er bygget op på langt mindre molekyler. Derfor kan det trænge nemmere ned i huden. Der er ikke nogen regel om, at en creme ikke kan være lige så koncentreret som en serum, men langt de fleste gange er det serum, der har den mest effektive koncentration af ingredienser.

Serum skal ikke stå alene

Langt de fleste ekspedienter vil fortælle dig, at en serum ikke kan stå alene. Det er blandt andet fordi at mange slags serum samarbejder med ingredienserne i cremen fra samme serie og fordi en serum næsten aldrig indeholder solfaktor. Hvis en serum kun skal tilføre fugt, behøver man ikke en federe creme til at komme henover. Der findes også sera der ikke giver næring i form af fedt eller fugt. De fungerer som et underlag, der binder fugten og derfor skal de helst kombineres med en creme.

Som jeg tidligere har skrevet, skal man altid have det letteste produkt tættest på huden. Rens vaskes selvfølgelig af igen, men derefter følger toner, serum, lotion, creme, olie, solcreme. Der er selvfølgelig undtagelser og der tages højde for personlige præferencer.Har man en booster blandes denne helt lette formel med cremen, ligesom olie kan blandes med creme eller bruges direkte på huden, hvis det er det man er mest til.

Jeg bruger selv serum til min fedtede hud. Jeg har en serum til at regulere hudens fedtproduktion, men jeg har også serum til at tilføje ekstra fugt, da jeg som udgangspunkt bruger oliefrie cremer. Derudover bruger jeg olie om natten for at opretholde hudens balance og til at bekæmpe ar og solskader.

Produkter

I stedet for at fokusere på serum til enkelte hudtyper, vil jeg fortælle lidt om serum med forskellige formål. Hvis man renser sin hud mildt og har styr på fugtplejen til dag og nat, kan man sagtens tilføje en serum, som giver noget ekstra. Hvis man har kombineret hud, der er mere fedtet end tør og har dag- og natcreme med fokus på fedtet hud, kan man med fordel tilføje en fugtgivende serum for at give den tørre del af huden ekstra opmærksomhed. Eller hvis man har en meget tør hud, som også blusser, kan man vælge en serum der beroliger.

Hvis du har læst mine to foregående indlæg om dag– og natcreme, har du allerede en god idé om, hvordan du skal vælge din hudpleje og du har sikkert også en idé om, hvilken hudtype du har. Derfor har jeg valgt at vise en række virksomme og lækre produkter, som har forskellige funktioner, men som ikke nødvendigvis er rettet mod en bestemt hudtype.

Til dag

Purely Professional Serum indeholder hyaluron og peptider, hvilket vil sige, at den giver huden masser af fugt og samtidig indeholder den glycerin, som holder på fugten. Det er desuden fri for silikone, hvilket er et kæmpe hit for mig. Silikone har en skøn følelse, men det ligger sig som en film over min fedtede hud og efter kort tid, ser det ikke smukt og glat ud længere.

Kiehl’s har skabt den velduftende, lette olie til brug i dagtimerne. Daily Reviving Concentrate beskytter huden og afhjælper træthedstegn. Den trænger let ind og er fyldt med antioxidanter.

Lancôme Energie de Vie Creme Liquide er et helt nyt produkt. Det har konsistens som en serum, men Lancôme kalder den for en flydende creme. Den giver virkelig huden et skud fugt og den er rigtig flot under både foundation og farvet dagcreme. Desuden indeholder den antioxidanter, der beskytter huden mod ydre påvirkninger og forureninger. Der er et ekstra plus, at den findes i to forskellige størrelser til en rigtig fornuftig pris.

lancome-energie-de-vie
Billede fra Matas.dk

Til nat

Jeg har nævnt den før og den kommer ikke til at blive vippet af pinden som favorit lige foreløbig: Ole Henriksen Invigorating Night Treatment. Nogen vil føle, at den er en smule hård mod huden og derfor skal man starte med at trappe den op. Ved den rette brug, vil man både se og føle en markant forbedring på huden.

Olie er for mig et must til natten. Det gør virkelig huden blød og giver en helt særlig udstråling. Rosehip Oil fra Trilogy er fyldt med naturligt A-vitamin som reducerer ar og solskader. Denne er et lille vidunder produkt, også her får man meget for pengene.

Læs hvad jeg har skrevet om, hvornår man skal vælge fedt eller fugt, olie eller serum.

Til når huden fedter

Clarins Lotus Oil er til fedtet hud og den dufter fantastisk. Det er en kombination af olier der balancerer den fedtede hud og aromaterapi som virker beroligende. Man skal kun bruge 3-4 dråber af gangen, mindre hvis man blander den i sin dagcreme.

Clarins Lotus Olie2.jpg
Billede fra Clarins.co.uk

Rare Earth Pore Minimizing Lotion er i virkeligheden ikke en serum, men en meget let lotion, jeg ville kombinere den med en farvet dagcreme over eller en fugtlotion under. Den indeholder hvidt ler, som hjælper til at mat udseende.

Congested Skin Serum fra Balance Me. Jeg har ikke selv prøvet denne serum på egen hud, så det er en forsigtig anbefaling herfra. Jeg har dog hørt og læst meget godt om den, så nu kommer den med. Den indeholder både eukalyptus, lavendel og aloe vera.

MAC Prep + Prime Skin Refined Zone, dette er en primer, som bruges under dagcremen ligesom en serum, men den tjener kun et formål og det er at gøre huden helt mat. Den trænger hurtigt ind og holder længe. Der skal absolut kun få dråber til og den skal ikke bruges i hele ansigtet. Den er perfekt til den fedtede T-zone og giver et mat look. Den bør ikke bruges hver dag, da jeg frygter at den vil virke udtørrende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *