Masker skal de være en del af din hudpleje
Hudpleje

Masker – skal de være en del af din hudpleje

Det viser sig, at jeg aldrig har skrevet noget om masker. Som i overhovedet. Og det er faktisk fjollet, for jeg har virkelig prøvet mange og har mange stående på mine hylder, også selvom jeg har lidt et ambivalent forhold til dem.

Lad mig starte med konklusionen. Du behøver ikke bruge ansigstmasker. Det er en bonus, noget ekstra du kan gøre for dig selv. Jeg siger ikke, at det er alle masker, der ikke virker. Jeg siger bare, at man lige skal huske, at man ikke kan købe mirakler på tube.

Hvorfor virker de – ikke?

Der er 2 grunde til, at de fleste ansigtsmasker ikke kan holde hvad de lover.

1. Du vasker dem jo af igen. Forventer du at se resultater efter at have haft din serum/dagcreme/natcreme på i 10-15 min? Nej vel. Uanset hvor aktive ingredienser vi har med at gøre, så er det de færreste der kan trænge ind og gøre underværker på få minutter.

2. Du bruger dem ikke ofte nok. Bruger du en maske en enkelt gang hver 14. dag, så gør du det altså bare for hyggens skyld. Det er rutinen, der giver resultater.

Men som sagt, så har jeg prøvet virkelig mange masker og har stadig en del af dem stående på hylden. Men hvad bruger jeg så, som jeg føler gør en forskel? Lige nu har jeg 3 forskellige masker stående, som jeg vil fortælle mere om. Og så vil jeg lige nævne dem, som du bare kan sortere fra.

Skrubbemasker

Det kan være en rigtig god idé, at skrubbe din hud for at fjerne døde hudceller. Det kan få din hud til se friskere ud. Hvis du bruger selvbruner, fordeler den sig mere jævnt, det gælder desuden også på kroppen. Desuden ligger din make up pænere på en hud, hvor de døde hudceller er fjernet og huden er mere ensartet.

Hele ideen med en skrubbemaske er, at den skal kunne eksfolierer hudens overflade. Det gør den typiske med fine korn. Det er meget individuelt, hvad huden kan holde til og man skal derfor prøve sig frem, for at finde den type skrub man foretrækker. Huden skal ikke føles tynd og sart, eller være rød og blussende bagefter.

Du behøver ikke bruge en skrubbemaske. Du kan nøjes med en vaskeklud. Du kan endda nøjes med de billige af slagsen. Du kan bruge en ansigtsbørste, både mekanisk og håndbetjent. Du kan bruge fin kaffegrums rørt med olie. Sukker, salt – whatever floats your boat. Lad dig kun forføre af lange ingredienslister og smarte salgstaler, hvis du har lyst. For du vasker den jo altså af igen.

Min favorit er Rudolph Care. Den scrubber med meget fine abrikoskerner. Samtidig er der en del olie og sheasmør i, så den efterlader huden med en fin glød og en let fedtet overflade – på den gode måde. Jeg bruger den derfor altid om aftenen. Et lille tip, Trines Wardrobe hos har også lavet en ansigtsscrub med masser af olie og abrikoskerner. Den er duftfri og lidt tyndere i konsistensen. Derudover er den eneste forskel prisen. Trines Wardrobe kan findes i Normal.

Har man det vildt med abrikoskerner, men syntes Rudolph Care/ Trines Wardrobe er lidt for fin i kanten, kan man evt. tage et kig på Ole Henriksens Transforming Walnut Scrub

Lermasker

En lermaske er rigtig god til at fjerne fedtstoffer fra hudens overflade. Mange lermasker lover, at de kan fjerne urenheder, men det er at love for meget. Nogle typer kan måske hjælpe med at udtørre, men ikke fjerne. I øjeblikket bruger jeg en lermaske fra Urtegården. Man får den i pulverform og blander den selv med vand, skin tonic eller lignende.

Ofte finder man lermasker med Tea Tree Oil eller kul, som har en god effekt på fedtet hud. Lermasker kan godt virke udtørrende, hvis man har sart eller tør hud, så man bør prøve sig frem.

Peeling

En peeling kan på mange måder det samme som skrubbemasker. De fjerner døde hudceller, men ved at behandle med forskellige typer syre fremfor skrubbekorn. Fordelen ved peeling er, at den kan være mildere ved huden end en skrubbemaske og så renser peeling ned i porerne. Det behøver man dog ikke bruge en peelmaske for, man kan sagtens bruge en mild “peeling” i en serum, som fx Pudderdaasernes T-zone peeling, som indeholder salicylsyre. Det kan man læse meget mere om i mit indlæg om “syrebad”.

Min favorit er Ecookings Peel maske. Masken er en kombination af forskellige syrer, bl.a. AHA og mælkesyre. Det er meget forskelligt, hvordan min hud reagerer på masken. Nogle dage mærker jeg kun en meget let prikken, andre dage bliver huden helt lyserød, men den bliver aldrig øm, rød, varm eller lignende. Huden føles til gengæld glat og tager rigtig godt imod fugt og jeg syntes, at jeg får en flottere glød i ansigtet.

Der er mange forskellige grunde til, at bruge en peel og der findes mange slags peelings, men lad det være en grundregel, at du ikke peeler din hud, hvis du har problemer ud over det sædvanlige. Det kan fx være hudsygdomme, acne, meget sart hud eller lignende. Du skal heller ikke bruge en peeling, hvis du har åbne sår.

Dem kan du styre uden om

Fugtmasker. Det kan godt føles rigtig dejligt at påføre en fugtmaske, især hvis man er meget tør eller hvis man har været ude i solen for længe. Men. Hele finten med masken, er at den fjernes og det giver ikke mening, hvis huden tørster.

Hvis min hud er tør, bruger jeg en serum med fugtbindende hyaluronsyre, et tyndt lag aloe vera gel og et godt lag Embryolisse Lait Creme Concentre. Hvis jeg føler, at min hud kan trække mere, føjer jeg et ekstra lag creme til. Den gør det desuden også godt, som almindelig dagcreme og fugtgivende primer under makeup. I en snæver vending, kan den endda bruges som makeup fjerner.

Overnight masks, altså masker, som skal sidde natten over. Hvilket jo løser mange af maskernes problemer, men jeg kan ikke se, hvad forskellen på dem og det vi før i tiden kaldte “natcreme”.

Sheetmasks. Åha. Det er jo så trendy, men altså. Skal vi ikke bare enige om, at sheetmasks lover det samme, som alle de andre masker, men nu pakket ind i gase eller lignende. Jeg kan læse hos Anette på Beautyspace, at masken kan holde bedre på fugten og give en kølende effekt.

Spørger du mig, så er jeg ikke fan af følelsen af en iskold gasemaske, som langsomt glider af ansigtet. Ellers tak.

Effekt-masker, altså dem med bobler, varme og kulde, forskellig duft, sjove farver, guld, glimmer, osv. Det er fyld og gimmicks. Du får ikke mere glød af glimmer, men har du sart hud, kan du få en ærgerlig reaktion af for meget parfume eller anden tilsætning, som du måske ikke kan tåle.

Mine gode råd til valg af masker

  • Hvad vil du have ud af det? Selvforkælelse eller resultater? Skal det være sjovt eller bare føles lækkert, eller skal det være en del af din rutine? Jeg kan sagtens finde på, at prøve en maske fordi den ser lækker ud, selvom jeg godt ved, at den ikke kan holde det den lover.
  • Gør din maske til en del af rutinen. Jeg peeler og/eller skrubber 1-2 gange om ugen, alt afhængig af hvordan min hud har det og hvad den har brug for.
  • Kig på ingredienslisten. Det giver bare ikke mening med en mega lang liste med indhold, som du skyller ned i afløbet.
  • Bed om en prøve før du køber. Til trods for at man skyller størstedelen af produktet ud i vasken, er masker på tube ofte dyre, så vær sikker på at du kan tåle dem. Og at masken passer til dig og dine ønsker.

Med det sagt, så kommer jeg nok ikke til at droppe maskeraden lige foreløbig. Jeg har gjort det til en del af min rutine og føler, at jeg får noget ekstra ud af det. Også selvom jeg nok ikke ville mærke den store forskel, hvis jeg glemte maskerne for i en periode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *