Trilogy Rosehip Oil
Beauty,  Hudpleje

Hvorfor skal man bruge natcreme?

Hvorfor bruge en natcreme, når man har en dagcreme, som man er glad for og som forhåbentlig fungerer? Der er rigtig mange forskellige grunde til netop at veksle mellem de produkter, man vælger til dag og nat.

Man kan se på det på denne måde: En dagcreme bruges til at tilføre fugt, men den har også til opgave at beskytte huden. De fleste dagcremer er udviklet til at beskytte mod ydre påvirkninger, hvad end der er tale om forurening, kulde, udtørring (fra radiator eller aircondition luft) eller om det er en SPF*, som beskytter mod solen. En solfaktor beskytter mod solens skadelige stråler, men plejer i sig selv ikke huden. Det er en barriere, som holder noget ude og det er der ikke behov for, når man sover.

Når dagen er omme og inden hovedet rammer puden, bør man rense sit ansigt. Det er ikke alle, der har behov for at rense huden om morgenen, men inden man går i seng bør man fjerne makeup, solfiltre og rense huden, så der ikke sidder snavs og bakterier tilbage. Om natten har man ikke på samme måde behov for beskyttelse, men man har stadig brug for fugt og næring. Det er om natten huden restituerer og reparerer, derfor kan det give gode resultater, når man bruger en natcreme som hjælper den proces på vej.

Hvad sker der med huden når man sover?

Når vi sover, udskiller vi mindre kortisol (stress-hormonet) og i den dybe søvn aktiveres væksthormonet. Væksthormon (HGH**) er blandt andet vigtigt for vedligeholdelsen af en god hjernefunktion, energiniveau, celledeling, reparation af cellerne og for stofskiftet. Ikke bare huden, men kroppen gør altså et ekstra stykke arbejde når man sover. Derfor vil jeg vil her understrege, at har man en problemfri hud, kan man sagtens bruge den samme fugtighedscreme døgnet rundt, så længe der ikke er solfaktor i. Der er allerede en naturlig proces i gang, som gør rigtig meget godt for din hud.

Huden tager altså ikke anderledes imod produkter om natten, men skal heller ikke beskyttes mod ydre påvirkninger og man kan bruge nogle produkter, som er mere aktive, end man kan om dagen. Hvor man i dagtimerne beskytter mod solskader, kan man om natten arbejde med produkter som afhjælper solskader, ar eller skader, der ligger dybere i huden.

Hvis man sover et sted, hvor der er meget tørt og varmt, som mange gør om vinteren, og man desuden ikke indtager væske i 8 timer, virker det udtørrende på huden. Derfor kan det være en god idé at vælge en fugtighedscreme til natten, som giver noget mere næring end den creme man bruger i dagtimerne.

Hvilken natcreme skal jeg vælge?

Når man vælger natcreme, skal man følge de samme kriterier, som når man vælger dagcreme. Når der er tale om en creme til natten, har man dog mulighed for at tilføje sin hudpleje noget ekstra.

 • Peeling med syre: Når man bruger en serum med syreindhold, er det en god idé at holde det til nattetimerne, da huden bliver mere følsom af netop denne behandling. Derfor skal huden beskyttes med faktor i dagtimerne. Alt afhængig af syren, kan et hudplejeprodukt med syre eksfoliere huden, så den føles glattere, mindske synligheden af porerne og mindske fremkomsten af urenheder og fedtet hud.
  Både AHA (Glykolsyre) og BHA (Salicylsyre) kan bruges til den fedtede og urene hud. AHA fjerner en del af hornlaget, så porerne ikke længere er lukket og stopper til. AHA trænger dybere ned end BHA. Glykolsyren stimulerer dannelsen af nye hudceller og binder samtidig fugt i huden. Den fjerner døde hudceller og er derfor også god til tør hud.
  BHA er let eksfolierende og bakteriedræbende, BHA er rigtig god til fedtet og uren hud, da denne syre trænger mest effektivt igennem fedtet i huden.
  Peelingsprodukterne tilfører ikke fugt og skal derfor under en fugtighedscreme.
 • A-vitamin: Cremer med A-vitamin indeholder retinol og netop retinol er ustabilt i sollys, derfor skal de bruges om natten.
  A-vitamin har mange gode egenskaber. Anette fra Beautyspace kalder det for strygejernsvitaminet, fordi det virker udglattende på den krøllede hud, men det kan meget mere end det. A-vitamin har en forbedrende effekt på uren hud og akne samt solskader. Det danske mærke Beauté Pacifique har flere aktive A-vitamin produkter i deres serie og er kendte for blandt andet disse produkter, som også bruges af hudlæger og på mærkets egne klinikker.
  Både AHA- og BHA-syreprodukter kan med fordel kombineres med en A-vitamin creme. De gør hudoverfladen nemmere at trænge ned i for A-vitaminet.
 • Olie: Hvis man gerne vil bibeholde den fugtighedscreme man bruger i dagtimerne, kan man tilføje den noget ekstra ved bruge et par dråber olie i cremen eller over den. Olien kan sagtens bare tilføje cremen noget fedme, men det er også muligt at finde olier med aktive ingredienser, som enten er med til at afbalancere ens hudtype eller afhjælpe specifikke problemer.
  Hybenkerneolie er en rigtig effektiv kilde til A-vitamin, som fungerer bedst om natten og den indeholder også linolsyre, som er anti-inflammatorisk.
  Når man bruger et par dråber olie til at klappe eller smøre oven på ens fugtighedscreme fanger den fugten i huden, så den bevares længere.

trilogy-rosehip-oil

Der findes rigtig mange forskellige natcreme og andre produkter til nattens hudpleje. Dem jeg har nævnt herover, er dem jeg selv har haft bedst erfaring med. Hvert enkelt mærke inden for hudpleje har deres egne produkter til natten og de har hver især deres salgsargumenter, men ligesom med den almindelige hudpleje, skal man føle sig frem og vælge det, der føles bedst og giver de bedste resultater til lige netop ens egen hud.

Vælger man at afprøve et produkt med syreindhold eller A-vitamin, skal man gå varsomt frem. Det er meget aktive produkter, som kan blive efterfulgt af reaktioner. Derfor anbefaler jeg, at man starter med at bruge dem 2-3 gange om ugen og langsomt trapper op.

Gode produkter til natten
 • Peeling:
  • Pudderdaasernes T-zone Peeling, indeholder 2% Salicylsyre (Parfumefri. Fås også i Matas og Magasin). Pudderdaaserne anbefaler denne til fedtet hud og hud med urenheder. Denne kan bruges dag og nat.
  • Pudderdaasernes AHA Serum, indeholder 7% Glykolsyre (Parfumefri. Fås også i Matas og Magasin). Pudderdaaserne anbefaler denne til normal, tør og solskadet hud.
  • Ole Henriksen Invigorating Night Treatment/Gel, min personlige favorit. En blanding af beroligende alger og en høj koncentration af naturlige frugtsyrer, som forfiner hudens overflade og reducerer inflammation. Kan bruges af alle hudtyper.

ole-henriksen-invigorating-night-gel

 • A-vitamin:
  • Beauté Pacifique Creme Metamorphique (findes også i 50 ml i krukke). Virker forbedrende på hudens kollagenstruktur ved at tilføre to forskellige typer A-vitamin. Reducerer ar og solskader.
  • Beauté Pacifique Super 3 Booster (findes også i 100 ml på tube). Denne kan de samme ting som Creme Metamorphique, men virker med tre forskellige A-vitaminer og er særligt egnet til fedtet og uren hud, da den reducerer hudens produktion af fedtstof og indeholder Propolis, som virker antibakterielt og beroligende. Denne indeholder 2,4 gange så meget A-vitamin som Creme Metamorphique og skal derfor trappes langsomt op.
  • Verso 3 Night Cream, virker beroligende og reparerende. Verso bruger Retinol 8, som er– et A-vitamin, der er otte gange mere effektivt end standard Retinol. Den indeholder desuden antioxidanter fra havre, der virker beskyttende, C-vitamin, og hyaluronsyre. Denne formel findes også i et endnu mere koncentreret produkt, nemlig et A-vitamin serum Verso 4 Super Facial Serum, som kan benyttes dag og nat.

verso-skincare

 • Olie:
  • Trilogy hybenkerneolie (100% naturlig, uden duft og farve), Trilogy er den eneste hybenkerneolie med klinisk dokumenterede resultater. Uafhængige kliniske undersøgelser foretaget af et fremtrædende australsk forskningslaboratorium viser, at selv i svære tilfælde hjælper Trilogy Certificeret Økologisk Hybenolie med at forbedre synligheden af: Ar med op til 41%. Strækmærker med op til 43%. Rynker med op til 23%. Læs mere her.
  • Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate (findes i tre størrelser; 15, 30 og 50 ml). Kiehl’s natolie indeholder Squalane (Squalane findes allerede naturligt i huden og kan derfor bruges som transportmolekyle for de fedtopløselige ingredienser. På den måde når de længere ned i huden og beskytter mod radikaler, mens hudens barriere genopbygges. Det er squalane huden mangler, når den er skadet og når den mister spændstighed med alderen) og otte forskellige æteriske olier.
  • Badeanstalten ansigtsolie med E-vitamin, tilfører fugt og fedt til tør hud.
  • Se flere olier i mit indlæg her.

kiehls-midnight-concentrate

 • Natcreme med lidt ekstra: Hvis ikke man er interesseret i peeling eller a-vitamin og i det hele taget har en sund hud uden skader, men bare gerne vil give den noget ekstra at arbejde med, er der rigtig mange gode natcremer på markedet, som både plejer og tilfører ekstra fugt og fedme til huden.
  • Matas Natur Natcreme med Aloe Vera og E-vitamin, en god creme som både tilfører fugt og fedt. Indeholder sheabutter, jojobaolie, e-vitamin og økologisk aloe vera. Svanemærket og godkendt af Astma-Allergi Danmark.
   Uden parfume, farvestoffer og parabener.
  • Origins High Potency Night-A-Mins (findes i to varianter, en til tør og en til fedtet hud), indeholder C, E, og H-vitamin, mineraler og fugtgivende egenskaber. Denne creme dufter så godt, da den er tilføjet aromaer, som skal virke afslappende og dermed fremme søvnen.
  • Embryolisse Lait Creme Concentrate, den populære creme som bruges af makeup artister, netop fordi den tilfører masser af fugt og kan bruges som primer under makeup. Den indeholder ikke solfaktor og lover ikke mirakler, men indeholder en kombination af vitaminer, fedtsyrer og næringsstoffer, der tilfører huden fugt og holder den i balance. Den kan bruges både dag og nat til alle hudtyper. Derudover kan den også bruges som rensecreme, fugtmaske, ved soleksem, småsår og rifter efter barbering. Den findes både i lettere og federe formler og kan fint tilsættes olie.

 

origins-high-potency-night-a-mins-2

For at opsummere, så bør man tage de samme forholdsregler, når man vælger natcreme, som når man vælger dagcreme. Se dig i spejlet og mærk efter på din hud, hvad har du brug for? Hvad vil du gerne have? Og hvad er dit budget? Og bed så om en prøve! En fin salgstale er intet værd, hvis ikke man kan tåle produktet, eller ikke bryder sig om duften eller konsistensen.

Mange natcremer kommer i en krukke. Hvis det er tilfældet, så bed om en lille spatel. Så skal man ikke have sine fingre ned i produktet og undgår på denne måde at tilføre bakterier.

God fornøjelse!

*SPF, kort for Sun Protection Factor ** HGH, kort for Human Growth Hormone

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *