Feminist pink on black
Livsstil,  Personlig

Derfor har vi alle brug for feminisme!

I dag har internettet budt mig to stærke tekster om feminisme. På hver deres måde. Og med en verden imellem dem.

Jeg har selv det kæmpe privilegie at være en hvid kvinde. Men en kvinde. Og selvom jeg ikke føler mig undertrykt, så bliver jeg stadig mødt af chauvinisme og mænd, der mener, at de er mere værd – bare fordi de er mænd.

Jeg mener også rigtig mange kvinder, som ikke mener at feminismen bare er rødstrømper og kvinder, der skal lære at sige fra. Nogle gange er kvinde, kvinde værst. Desværre.

Så for at klargøre. Feminisme handler om at være ligestillet. Uanset køn. Uanset hudfarve. Uanset religion. Uanset hvad. Vi er alle mennesker. Vi er alle lige.

Og når man så altid har været mindre værd i andres øjne, må man selv arbejde for at få noget magt og styrke. For at få det, må vi stå sammen. Os kvinder OG mænd! Ja! Mænd kan også være feminister.

Men hvad kan mændene gøre? Det har Katrine Blaumfeldt svaret på i hendes blog indlæg “En guide til mænd der gerne vil være vores (feministers) allierede”. Det er skarpt og simpelt. Indlægget burde deles ud på alle skoler, arbejdspladser, you name it!

Feminisme is the radical notion that women are people

Katrine og jeg har det privilegie til fælles, at vi er er par blege danskere med dobbelte øjenlåg, hvid hud og navne, som nemt udtales på både dansk og engelsk, så alle kan være med. Men diskrimination rammer så meget desto hårdere, hvis man ikke bare er kvinde, men også vover at se anderledes ud end det billede der fremstilles som idealet i medierne.

Feminisme – også på tværs af hudfarve!

Det har Kelly Marie Tran fået at føle. Hun har en af hovedrollerne i de nyeste Star Wars film og de har filmenes såkaldte “fans” det åbenbart stramt med. Så stramt at de har følt sig berettiget til, at hagle deres fordomme ned over hende i sådan grad, at hun har lukket ned for samtlige sociale medier.

Heldigvis knækker hun ikke så let og hendes modsvar landede i NY Times i går.

Jeg kan kun opfordre til, at alle læser hendes ord. Alle. For de rammer. Og hvis man ikke har nogle fordomme om andre, som kan tåle at blive gjort opmærksom på og trukket tilbage, så har man helt sikkert nogen mod sig selv.

I had been brainwashed into believing that my existence was limited to the boundaries of another person’s approval. I had been tricked into thinking that my body was not my own, that I was beautiful only if someone else believed it, regardless of my own opinion. I had been told and retold this by everyone: by the media, by Hollywood, by companies that profited from my insecurities, manipulating me so that I would buy their clothes, their makeup, their shoes, in order to fill a void that was perpetuated by them in the first place.
Yes, I have been lied to. We all have.
– Loan (Kelly) Marie Tran, New York Times

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *